Składniki :
150 g wędzonego łososia
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
60 g. twarożku śmietankowego
sól
pieprz,
sok z cytryny,
szczypiorek
300 g. filetów z łososia
8 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
Wykonanie:
Wędzoną rybę pokroić na kawałki i na 15 minut włożyć do zamrażalnika. Schłodzonego łososia zmiksować z oliwą, miękkim masłem, serem, odrobiną soli, pieprzu i 2 łyżkami soku z cytryny. Pęczek szczypiorku oczyścić, opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Filety z łososia opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, razem ze szczypiorkiem dodać do zmiksowanej ryby. Mus doprawić solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny, wstawić do lodówki. Kromki chleba uprażyć, przekroić najpierw po przekątnej, następnie na pół. Na każdy tościk wyłożyć porcję musu. Tościki można udekorować szczypiorkiem i cząstkami cytryny.