SUSHI MAKI Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

Składniki:

1szklanka ryżu do sushi
1 szklanka wody
1 łyżka octu ryżowego
1łyżeczka cukru
sól do smaku
10 dag. paluszków krabowych
1/2 awokado
1/2 ogórka sałatkowego
3-4 płaty wodorostów nori

Dodatkowo:

sos sojowy
imbir marynowany
zielony chrzan wasabi

Wykonanie;

Ryż dokładnie wypłucz. Odsącz, zalej szklanką wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut,
aby wchłonął wodę, ale pozostał ciepły. Ocet ryżowy wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj do ryżu, delikatnie wymieszaj. Mrożone paluszki krabowe rozmroź. Awokado
i ogórek obierz, pokrój w słupki. Na stole rozłóż matę bambusową. Kładź na niej kolejno płaty wodorostów, smaruj je cienką warstwą ryżu, wzdłuż jednego boku wyciśnij pasek wasabi. ułóż na nim paluszki krabowe, słupek ogórka i awokado. Wodorosty z farszem zwiń w rulon za pomocą maty. Schłodź, krój w krążki o szerokości około 1,5 cm. Podawaj je z sosem sojowym, wasabi i imbirem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *