Składniki:

 

50 dag. truskawek

4 białka

1/2 szklanki cukru

4 łyżeczki żelatyny

4 łyżeczki konfitury lub dżemu z truskawek

 

Wykonanie:

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Rozmrożone  owoce zmiksować. Kilka łyżek musu odlać do dzbanuszka, a resztę dokładnie wymieszać z żelatyną i cukrem (łyżeczkę cukru odsypać). Białka ubić z odsypanym cukrem na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z musem. Nałożyć mus  d o kompotierek i wstawić na kilka  godzin do lodówki, by zastygł.  Przed podaniem udekorować konfiturami lub dżemem truskawkowym i obficie polać musem z dzbanuszka. Deser najlepiej podawać z biszkoptami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *