NADZIEWANY BAKŁAŻAN

Składniki:

2 bakłażany

1torebka ryżu

25 dag. mięsa mielonego

1 puszka pomidorów krojonych

15 dag. sera żółtego

sól

pieprz

bazylia

 

Wykonanie:

 

Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ, posypać solą i odłożyć rozkrojoną częścią do dołu by puścił sok. Po około 30 minutach spłukać sól. W tym czasie ugotować ryż na pól twardo al dente. Mięso mielone podsmażyć na patelni, dodać pomidory z puszki i ryż. Doprawić. Bakłażana nadziać  farszem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190C. piecz około 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *