NALEŚNIKI KARTOFLANE Z NADZIENIEM

Składniki:

 

250 g. ziemniaków

200 ml. mleka

1/2 torebki suchych drożdży

25 dag. maki

1 łyżeczka cukru

sól

2 jajka

1 cebula

60 dag. kotletów wieprzowych

2 łyżki oleju

25 dag. pieczarek

1 papryka

1 pęczek cebulki dymki

20 dag. śmietany

1łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

2łyżki smalcu

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki ubrać i umyć. Połowę kartofli zetrzeć na tarce o małych oczkach,a połowę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Mleko i 125 ml. wody zagrzać i pomieszać z drożdżami. Dodać mąkę,cukier,szczyptę soli i jajka,oraz wszystkie utarte kartofle. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce. W międzyczasie cebule obrać i pokroić w cząstki. Filety umyć,obsuszyć i pokroić w paski. Podsmażyć na oleju,dodać cebulę i krótko poddusić. Przyprawić dobrze solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Patelni nie myć. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. To samo zrobić z papryką. Cebulkę dymkę umyć i pokroić w krążki. Paprykę i pieczarki podsmażyć na patelni na której mięso się smażyło Dodać mięso,śmietanę,cebulkę dymkę,doprawia do smaku jeszcze sola i pieprzem,zagęścić mąką. Z ciasta smażyć na smalcu cienkie naleśniki,obłożyć mięsem i złożyć na pół.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *