Składniki:
250 g. ziemniaków
200 ml. mleka
1/2 torebki suchych drożdży
25 dag. maki
1 łyżeczka cukru
sól
2 jajka
1 cebula
60 dag. kotletów wieprzowych
2 łyżki oleju
25 dag. pieczarek
1 papryka
1 pęczek cebulki dymki
20 dag. śmietany
1łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
2łyżki smalcu
Wykonanie:
Ziemniaki ubrać i umyć. Połowę kartofli zetrzeć na tarce o małych oczkach,a połowę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Mleko i 125 ml. wody zagrzać i pomieszać z drożdżami. Dodać mąkę,cukier,szczyptę soli i jajka,oraz wszystkie utarte kartofle. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce. W międzyczasie cebule obrać i pokroić w cząstki. Filety umyć,obsuszyć i pokroić w paski. Podsmażyć na oleju,dodać cebulę i krótko poddusić. Przyprawić dobrze solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Patelni nie myć. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. To samo zrobić z papryką. Cebulkę dymkę umyć i pokroić w krążki. Paprykę i pieczarki podsmażyć na patelni na której mięso się smażyło Dodać mięso,śmietanę,cebulkę dymkę,doprawia do smaku jeszcze sola i pieprzem,zagęścić mąką. Z ciasta smażyć na smalcu cienkie naleśniki,obłożyć mięsem i złożyć na pół.