Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg mrożonych truskawek lub świeżych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jajek
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki syropu truskawkowego
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiać, truskawki rozmrozić i zmiksować. Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym ,białka ubić ze szczyptą soli oraz łyżką cukru. Mąkę z proszkiem wymieszać z utartymi żółtkami, dodać zmiksowane truskawki, olej i syrop truskawkowy, wymieszać. Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wszystko wymieszać. Patelnię lekko wysmarować tylko przed pieczeniem pierwszego naleśnika. Piec na bardzo małym ogniu. Podawać z utartym białym serem wymieszanym cukrem i z cukrem waniliowym z odrobiną śmietanki.