NALEŚNIKI TRUSKAWKOWE

Składniki:

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kg mrożonych truskawek lub świeżych

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

5 jajek

1/3 szklanki oleju

1/2 szklanki syropu truskawkowego

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem przesiać, truskawki rozmrozić i zmiksować. Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym ,białka ubić ze szczyptą soli oraz łyżką cukru. Mąkę z proszkiem wymieszać z utartymi żółtkami, dodać zmiksowane truskawki, olej i syrop truskawkowy, wymieszać. Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wszystko wymieszać. Patelnię lekko wysmarować tylko przed pieczeniem pierwszego naleśnika. Piec na bardzo małym ogniu. Podawać z utartym białym serem wymieszanym cukrem i z cukrem waniliowym z odrobiną śmietanki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *