NERKI W SOSIE CHRZANOWYM

Składniki:

6 nerek wieprzowych

2 marchewki

seler

pietruszka

3 łyżeczki startego chrzanu

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżki mąki

3 łyżki śmietany

1 łyżeczka soku z cytryny

 sól

 biały pieprz

cukier

Wykonanie:
Nerki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy tłuste środki. obgotowujemy 3 razy, za każdym razem zmieniając wodę. Następnie zalewamy 1i 1/2 l wody, zagotowujemy. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do nerek. Doprawiamy solą, gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Chrzan mieszamy z 1i 1/2 szklanki wywaru z gotowania nerek, dodajemy mąkę i mieszając wlewamy do sosu. zagotowujemy. Wlewamy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy cukrem, solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, nerki kroimy na małe kawałki wkładamy do sosu, podgrzewamy, najlepiej smakują z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *