Składniki:
6 nerek wieprzowych
2 marchewki
seler
pietruszka
3 łyżeczki startego chrzanu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
biały pieprz
cukier
Wykonanie:
Nerki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy tłuste środki. obgotowujemy 3 razy, za każdym razem zmieniając wodę. Następnie zalewamy 1i 1/2 l wody, zagotowujemy. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do nerek. Doprawiamy solą, gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Chrzan mieszamy z 1i 1/2 szklanki wywaru z gotowania nerek, dodajemy mąkę i mieszając wlewamy do sosu. zagotowujemy. Wlewamy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy cukrem, solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, nerki kroimy na małe kawałki wkładamy do sosu, podgrzewamy, najlepiej smakują z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym.