Składniki:
300 g różnych rodzajów mortadeli,
100 g serdelków
50 g korniszonów
50 g marynowanych cebulek
1 mała cebula
1 łyżka kaparów
1 zielona sałata
.
Sos ziołowy z musztarda:
6 łyżek oliwy
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka świeżej bazylii lub 1/2 suszonej
1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego
sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Mortadele pokroić na plastry grubości 1 cm, następnie pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Serdelki pokroić na plastry grubości 1/2cm. Korniszony pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Cebule drobno posiekać.
Przygotować sos
.
Bazylie i tymianek bardzo drobno posiekać. Utrzeć dokładnie drewniana łyżka musztardę z solą, pieprzem i ziołami. Dodać sok cytrynowy, a na końcu oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski włożyć wędliny, korniszony, cebule i marynowane cebulki. Zalać sosem, dokładnie wymieszać. Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty i posypać kaparami. Do sałatki z wędlin można podąć sałatkę z ugotowanych kartofli pokrojonych w kostkę, z sosem majonezowo-czosnkowym.