NIEMIECKA SAŁATKA Z WĘDLIN

Składniki:

300 g różnych rodzajów mortadeli,
100 g serdelków
50 g korniszonów
50 g marynowanych cebulek
1 mała cebula
1 łyżka kaparów
1 zielona sałata
.
Sos ziołowy z musztarda:

6 łyżek oliwy
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka świeżej bazylii lub 1/2 suszonej
1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego
sól, pieprz.

Sposób wykonania:

Mortadele pokroić na plastry grubości 1 cm, następnie pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Serdelki pokroić na plastry grubości 1/2cm. Korniszony pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Cebule drobno posiekać.

Przygotować sos
.
Bazylie i tymianek bardzo drobno posiekać. Utrzeć dokładnie drewniana łyżka musztardę z solą, pieprzem i ziołami. Dodać sok cytrynowy, a na końcu oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski włożyć wędliny, korniszony, cebule i marynowane cebulki. Zalać sosem, dokładnie wymieszać. Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty i posypać kaparami. Do sałatki z wędlin można podąć sałatkę z ugotowanych kartofli pokrojonych w kostkę, z sosem majonezowo-czosnkowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *