CIASTO PALCE LIZAĆ

Składniki:

Ciasto:

5 jajek

5 łyżeczek cukru

5 łyżek mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie, lekko mieszając łyżką, mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.

 

Masa:

 

 5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń.Kostkę masła utrzeć z1 szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt  .

 

Piana:

 

 W 1/2 szklanki gorącej (przegotowanej) wody rozpuścić 1i 1/2 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę,

dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłożyć na masę.

 

Polewa:

 

1/2 kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao,2 łyżki cukru, ucierać łyżką, aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajo, jeszcze ucierać, po czym wylać na pianę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *