Składniki;

24 dag. orzechów laskowych
23 dag. mlecznej czekolady
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
3/4 łyżeczki soli

Wykonanie;

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Orzechy piecz około 10 minut. Następnie przy pomocy ręcznika kuchennego ściągać z nich skórkę. Nie chodzi o to, by obłuskać wszystkie orzeszki, lecz o pozbycie się niepotrzebnych zabrudzeń. Następnie blendowac orzechy aż do momentu, gdy uzyskamy maślaną konsystencję. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do niej olej rzepakowy, cukier puder, kakao, aromat waniliowy, sól i masę orzechową. Ponownie blendowac. Nutellę przechowywac w lodówce w słoiczku do 2 tygodni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *