PEPERONATA NA SPOSÓB FRANCUSKI

Składniki:

 

4-6 strąków papryki

5 pomidorów

6 jajek

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

koperek

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Paprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć  z niej skórkę, wyjąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki i pokroić na ćwiartki. Do rondla z rozgrzaną oliwą włożyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę w plasterkach, całe ząbki czosnku i dusić pod przykryciem po dodaniu niewielkiej ilości  wody. Gdy cebula się zeszkli, wyjąć czosnek i włożyć pomidory. Dusić bez przykrycia  do chwili, aż odparuje sok z pomidorów, następnie wsypać przyprawy i pozostawić jeszcze kilka minut na małym ogniu. Do miseczki wybić jaja, starannie rozmącić widelcem, wlać do garnka z warzywami i mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Gotową  potrawę posypać posiekanym koperkiem. Można podawać na zimno z pieczywem lub na gorąco z ryżem na sypko.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *