OGÓRECZKI KORECZKI NELI

Składniki:

4 kg. ogórków

1 kg. cebuli

2 szklanki octu 10 %

5 szklanek wody

3 szklanki cukru

2 łyżki przyprawy do grilla

koper

gorczyca

natka pietruszki

3 łyżki soli

Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.Następnie nieobrane kroimy w plastry około grubości 2 cm. Solimy i pozostawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry,solimy i pozostawiamy również na 2 godziny w osobnym naczyniu. Z octu,wody,soli,cukru i przyprawy do grilla gotujemy zalewę. Do słoików na spód wkładamy koper,troszkę osączonej cebuli,natkę pietruszki oraz osączone ogórki. Do każdego słoika wsypujemy po jednej łyżeczce gorczycy. Następnie wszystkie składniki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki z ogórkami mocno zakręcamy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *