Składniki:
4 kg. ogórków
1 kg. cebuli
2 szklanki octu 10 %
5 szklanek wody
3 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do grilla
koper
gorczyca
natka pietruszki
3 łyżki soli
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.Następnie nieobrane kroimy w plastry około grubości 2 cm. Solimy i pozostawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry,solimy i pozostawiamy również na 2 godziny w osobnym naczyniu. Z octu,wody,soli,cukru i przyprawy do grilla gotujemy zalewę. Do słoików na spód wkładamy koper,troszkę osączonej cebuli,natkę pietruszki oraz osączone ogórki. Do każdego słoika wsypujemy po jednej łyżeczce gorczycy. Następnie wszystkie składniki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki z ogórkami mocno zakręcamy.