Składniki:

5 kg. ogórków gruntowych
1i 1/2 łyżki soli

Ponadto;

baldachy kopru
czosnek
ziarenka pieprzu
rodzynki

Zalewa:

3/4 litra wody
1/2 litra octu 10%
1/2 kg. cukru

Wykonanie;

Do każdego umytego i wyparzonego słoika: wkładamy po 1 baldachu kopru , 1 pokrojony ząbek czosnku , 4 ziarenka pieprzu , 1 łyżeczka rodzynek.
Ogórki obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół lub więcej części posypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić z soku.Odcedzone ogórki włożyć do przygotowanych do słoików i zalać zalewą , zakręcić i pasteryzować 15 -20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Zalewa;

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, całość razem wymieszać i zagotować.Następnie zalewę ostudzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *