Składniki ;
3 i 1/2kg. Ogórków większych równych
Zalewa;
5 szklanek wody
2 i 1/2 szklanki octu spirytusowego10%
3 i 1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki gorczycy
2 płaskie łyżki pieprzu ziarnistego
1 i 1/2 płaskiej łyżki kurkumy
2 łyżki soli
20 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Wykonanie;
Ogórki kroimy wzdłuż na szatkownicy o jednakowej grubości plastry i układamy je ciasno w słoikach.
Zalewa;
Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą i mieszać do chwili rozpuszczenia się cukru. Następnie postawić na palnik i gotować przez 5 minut od chwili aż zalewa zacznie wrzeć. Gorącą zalewę przecedzić przez gęste sitko, powlewać do słoików, mocno zakręcić, a następnie pasteryzować w garnku z wodą przez 5 minut od chwili zagotowania się wody w garnku Ogórki odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2-4 tygodnie.