JOURTOWE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:


2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2, 5 dag. roztopionego, schłodzonego masła

2 jajka

1 szklanka gęstego jogurtu

1/2 kg. śliwek lub innych owoców

 

Wykonanie:

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia składników. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę o wymiarach  30×25 cm. Na górze poukładać wydrylowane śliwki lub inne owoce. Piecz około 40 minut w temperaturze 180C. Jak ktoś lubi to na śliwki można posypać kruszonkę. Ciasto jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *