Składniki;
4 kg. ogórków gruntowych
1 kg. cebuli
2 szklanki octu 10%
5 szklanek wody
3 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do grilla
koper zielony
gorczyca
natka pietruszki
3 łyżki soli
Wykonanie;
Ogórki umyć i nieobrane pokroić w grubsze plastry około 2 cm. grubości Posolić i pozostawić na 2 godziny.Cebulę obrać i pokroić w plastry, posolić i pozostawić również na 2 godziny w osobnym naczyniu .Ocet,wodę, sól, cukier i przyprawę do grilla zagotować.Do wyparzonych słoików na spód włożyć pokrojony koperek i pietruszkę . Włożyć ogórki z cebulą.Do każdego słoika wsypać po jednej łyżce gorczycy i zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygną. Nie pasteryzować.