OGÓRKI W PRZYPRAWIE DO GRILLA

Składniki;

4 kg. ogórków
3 łyżki soli
1 kg. cebuli
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
gorczyca

Zalewa;

2 szklanki octu
5 szklanek wody
3 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do grilla

Wykonanie;

Ogórki umyć nie obierać,pokroić wzdłuż ogórka w paski lub pokroić w 2cm. słupki, posolić 2 łyżkami soli i odstawić na 2 godziny.Cebule obrać i pokroić w plastry posolić 1 łyżką soli i odstawić również na 2 godziny w osobnym naczyniu.

Zalewa;

W osobnym garnku zagotować składniki zalewy.Do przygotowanych ,umytych i wyparzonych słoików na dno dać po łyżeczce posiekanego kopru, pietruszki dodać odsączoną cebulę 1 łyżeczkę gorczycy. Ułożyć ciasno pokrojone paski ogórków i na koniec zalać zalewą, słoiki zakręcić i gotować 4-5 minut od chwili zagotowania się wody w garnku, ostudzić wynieść do spiżarni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *