Składniki:
1 kg filetów z okonia
4 suszone borowiki
3 marchewki
1 cebula
100 ml. mleka
1/2 1itra śmietany
Dodatki:
3 łyżki masła
1 łyżka mąki,
koperek
natka pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Grzyby moczyć 3 godziny, ugotować .Filety z okonia umyć, usmażyć na1 łyżce masła. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Marchew i cebulę obrać, pokroić w talarki. W garnku rozgrzać resztę masła, wrzucić warzywa, lekko podsmażyć (nie rumienić). Przyprawić solą i pieprzem. Wlać mleko i śmietanę, dusić do miękkości. Ostudzone grzyby pokroić. Natkę i koperek posiekać dodać do warzyw wraz z grzybami .Sos zagęścić mąką i zalać nim rybę .Zapiekać 7-6 minut 180 C.