OKOŃ ZE SKÓRKĄ PIECZARKOWO- ZIOŁOWĄ

Składniki:

 

4 łyżki śruty pszennej

4 filety z okonia(po ok. 150 g.)

3 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

1 cebula,

250 g .pieczarek,

2 łyżki oliwy

2 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżka ajvaru  pasty paprykowej)

100 ml. śmietany

3 łyżki startego parmezanu

 

Wykonanie:

 

Śrutę pszenną moczyć około 30 minut w 5 łyżkach wody. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę. Dodać grzyby i smażyć około 3 minut. Pieczarki wyłożyć na filety rybne.  Śrutę wymieszać z bułką tartą, ziołami, pastą ajvar i  startym parmezanem wyłożyć na rybę polać śmietaną. Filety wstawić do piekarnika i piec około. 30 minut, podawać udekorowane ziołami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *