Składniki:
4 łyżki śruty pszennej
4 filety z okonia(po ok. 150 g.)
3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
1 cebula,
250 g .pieczarek,
2 łyżki oliwy
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka ajvaru pasty paprykowej)
100 ml. śmietany
3 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
Śrutę pszenną moczyć około 30 minut w 5 łyżkach wody. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę. Dodać grzyby i smażyć około 3 minut. Pieczarki wyłożyć na filety rybne. Śrutę wymieszać z bułką tartą, ziołami, pastą ajvar i startym parmezanem wyłożyć na rybę polać śmietaną. Filety wstawić do piekarnika i piec około. 30 minut, podawać udekorowane ziołami.