Składniki;
2 szklanki ciepłej wody
2 dag. drożdży świeżych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4-5 szklanek mąki
Wykonanie;
Ciepłą wodę wlać do miski i rozpuścić drożdże.Dodać sól, cukier, mąkę i olej.Wyrobić ciasto. Ciasto, wyrabiać od brzegu miski do środka około 10-15 minut. Ciasto podzielić na trzy porcje i przykryć ściereczką, aby wyrosło. W tym czasie pokroić produkty obłożenia według swojego uznania.Pizze można obłożyć szynką, pieczarkami, kukurydzą i serem żółtym lub na pikantnie salami, cebula, pieczarki, papryka żółty ser. Pizzy nie wałkować tylko rozciągać ciasto.Pizza będzie cienka, jak zdołacie rozciągnąć ciasto. Rozciągnie się łatwo, jeśli dobrze wyrośnie i będzie elastyczne. Smarujemy pizze ketchupem lub sosem pomidorowym i posypujemy tymiankiem lub oregano. Układamy wędlinę, pieczarki i posypujemy serem żółtym, startym na tarce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200-220C.pieczemy w piekarniku przez około 15 minut.Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.Z tego ciasta wychodzą 3 pizze.
Sos czosnkowy;
2 -3łyżki majonezu
mały jogurt
1-2 ząbki czosnku
Wykonanie;
Majonez ,jogurt i przeciśnięty czosnek przez praskę mieszamy razem i podajemy z pizzą .