PIZZA NA CIENKIM SPODZIE

Składniki;

2 szklanki ciepłej wody

2 dag. drożdży świeżych

2 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

4-5 szklanek mąki

Wykonanie;

Ciepłą wodę wlać do miski i rozpuścić drożdże.Dodać sól, cukier, mąkę i olej.Wyrobić ciasto.  Ciasto, wyrabiać od brzegu miski do środka około 10-15 minut. Ciasto podzielić na trzy porcje i przykryć ściereczką, aby wyrosło. W tym czasie pokroić produkty obłożenia według swojego uznania.Pizze można obłożyć szynką, pieczarkami, kukurydzą i serem żółtym lub na pikantnie salami, cebula, pieczarki, papryka żółty ser. Pizzy nie wałkować tylko rozciągać ciasto.Pizza będzie cienka, jak zdołacie rozciągnąć ciasto. Rozciągnie się łatwo, jeśli dobrze wyrośnie i będzie elastyczne. Smarujemy pizze ketchupem lub sosem pomidorowym i posypujemy tymiankiem lub oregano. Układamy wędlinę, pieczarki i posypujemy serem żółtym, startym na tarce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200-220C.pieczemy w piekarniku przez około 15 minut.Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.Z tego ciasta wychodzą 3 pizze.

Sos czosnkowy;

2 -3łyżki majonezu

mały jogurt

1-2 ząbki czosnku

Wykonanie;

Majonez ,jogurt i przeciśnięty czosnek przez praskę mieszamy razem i podajemy z pizzą .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *