Składniki:
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
120 g. orzeszków pinii
12 jajek
sól
pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Seler oczyścić. 4 małe listki posiekać. Łodygi selera przeciąć wzdłuż pokroić na 1 cm. kawałki. Dusić około 8 minut na 1 łyżce masła, stale mieszając. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Jajka wymieszać ze 100 ml. wody, solą, pieprzem i listkami selera. Do duszonego selera dodać 1 łyżkę masła, zalać masą jajeczną. Przykryć, smażyć na małym ogniu 2 minuty, aż masa zacznie się ścinać. Za pomocą pokrywki omlet odwrócić na drugą stronę, smażyć około 3 minuty. Odwrócić, posypać orzeszkami. Podawać z mieszaną sałatą.
DOBRA RADA
Seler naciowy można zastąpić
kalarepką – obrać ją, pokroić
w plastry, potem w cienkie paski.
Listki kalarepki też pokroić.
Dalej postępować jak w przepisie.
Zamiast orzeszków pinii.
można użyć ziaren słonecznika.