Składniki:

Ciasto:

20 dag. orzechów włoskich  mielonych

20 dag. cukru

20 dag. margaryny

10 dag. mąki krupczatki

4 białka

 

Wykonanie:

 

Margarynę z cukrem utrzeć, dodać orzechy mielone,  przesianą mąkę krupczatkę i ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm. Piec około 30- 40 minut w temperaturze 180C.

Krem orzechowy:

30 dag. orzechów włoskich  mielonych

3/4 szklanki gorącego mleka

25 dag. masła lub  margaryny

25 dag. cukru pudru

4 żółtka

1  kieliszek rumu lub wódki

 

Wykonanie:

 

Orzechy zalać gorącym mlekiem, wymieszać i ostudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać orzechy, rum lub wódkę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem na ciasto. Schłodzić w lodówce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *