Składniki:
Ciasto:
20 dag. orzechów włoskich mielonych
20 dag. cukru
20 dag. margaryny
10 dag. mąki krupczatki
4 białka
Wykonanie:
Margarynę z cukrem utrzeć, dodać orzechy mielone, przesianą mąkę krupczatkę i ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm. Piec około 30- 40 minut w temperaturze 180C.
Krem orzechowy:
30 dag. orzechów włoskich mielonych
3/4 szklanki gorącego mleka
25 dag. masła lub margaryny
25 dag. cukru pudru
4 żółtka
1 kieliszek rumu lub wódki
Wykonanie:
Orzechy zalać gorącym mlekiem, wymieszać i ostudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać orzechy, rum lub wódkę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem na ciasto. Schłodzić w lodówce.