Składniki:

50 dag mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

25 dag. cukru

3 jajka

szczypta soli

15 dag. margaryny lub masła

1 kg. tłuszczu  roślinnego do frytowania

Wykonanie:

mąkę połącz z proszkiem i cynamonem. Dodaj 15 dag.  cukru jajka szczyptę soli i masło Wszystko wyrób na gładkie ciasto. Włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 centymetra.Za pomocą foremki wytnij z niego migdały(o dług.6 cm. i szerok. 3,5 cm).rozgrzej tłuszcz we frytownicy lub w wysokim rondlu. kolejno frytuj ciastka na złoty kolor, wyjmuj łyżką cedzakową dobrze odsącz. Następnie gorące ciastka  dokładnie obtocz w pozostałym cukrze pudrze.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *