OZORKI W SOSIE CHRZANOWYM

 

Składniki:

2 ozory (wołowe lub wieprzowe)

1 marchewka

1/4 a selera

1 pietruszka

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

sól

pieprz

1 łyżka mąki

1 łyżka śmietany

2-3 łyżeczki tartego chrzanu

koperek

Wykonanie:

Ozorki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny. Dodajemy skrojoną w kostkę marchewkę oraz resztę warzyw pietruszkę, seler. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, solimy. Gotujemy na małym ogniu 2 do2 1/2 godziny, aż ozorki będą miękkie. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia, ale nie za długo, żeby nie wyschły i obieramy z wierzchniej warstwy. Rozrabiamy mąkę z odrobiną zimnej wody, dodajemy śmietanę i trochę gorącego wywaru by całość zahartować. Całość wlewamy do zdjętego z palnika garnka z wywarem, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obrane ozorki kroimy w plasterki i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę, by się zagrzały, a smaki połączymy. Dodajemy siekany koperek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *