Składniki:
2 ozory (wołowe lub wieprzowe)
1 marchewka
1/4 a selera
1 pietruszka
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
2-3 łyżeczki tartego chrzanu
koperek
Wykonanie:
Ozorki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny. Dodajemy skrojoną w kostkę marchewkę oraz resztę warzyw pietruszkę, seler. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, solimy. Gotujemy na małym ogniu 2 do2 1/2 godziny, aż ozorki będą miękkie. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia, ale nie za długo, żeby nie wyschły i obieramy z wierzchniej warstwy. Rozrabiamy mąkę z odrobiną zimnej wody, dodajemy śmietanę i trochę gorącego wywaru by całość zahartować. Całość wlewamy do zdjętego z palnika garnka z wywarem, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obrane ozorki kroimy w plasterki i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę, by się zagrzały, a smaki połączymy. Dodajemy siekany koperek.