Składniki;

1 kg. mąki poznańskiej
1 kg. ziemniaków
1 szklanka kwaśnej śmietany
4 jajka
10 dag. drożdży
1 szklanka cukru
1 kieliszek wódki
szczypta soli
12 i 1/2 dag. margaryny

Ponadto;

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie;

Ziemniaki ugotować gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków i kruszyć do nich drożdże,dodać resztę składników i wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ciasta formować pączki i jeszcze zostawić chwile żeby wyrosły.W rondlu wyższym rozgrzać olej i smażyć pączki. Po wyjęciu kłaść na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru oleju.Napełnić szpryce powidłami lub marmoladą a następnie w środek każdego pączka po trochu powideł lub marmolady.
Wierzch pączków posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *