Składniki:
Ciasto:
5 dag. Drożdży
75 dag. Mąki pszennej
25 dag. Mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną)
2 jajka
3 żółtka
1/2 litra mleka
2/3 szklanki oleju
8 dag. cukru
1 łyżka spirytusu lub octu
olej do smażenia
Farsz:
30 dag wątróbki
1cebula
1łyżka posiekanej natki
sól
pieprz
2 listki szałwii
olej
Wykonanie:
Drożdże, połowę ciepłego mleka, niewielką ilość cukru i mąki połącz. Gdy wyrosną, dodaj resztę składników – olej na końcu. Wyrabiaj aż ciasto będzie odstawało od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
Farsz:
Cebulę posiekaj,podduś na oleju. Dodaj oczyszczone wątróbki, podduś. oddaj szałwię, oprósz solą i pieprzem. Posiekaj .Z wyrośniętego ciasta formuj kulki. Napełnij farszem, zlep. Odstaw do wyrośnięcia. Olej rozgrzej w rondlu, włóż pączki. Smaż pod przykryciem. Gdy się zrumienią, przewrocie na drugą stronę,dosmaż bez przykrycia. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ostrymi surówkami, np. z marchewki i chrzanu,rzepy, porów lub selera.