PĄCZKI Z ZIEMNIAKAMI

Składniki;

1/2 kg. mąki pszennej
20 dag. ugotowanych
8 dag.roztopionego masła
5 dag.drobnego cukru
3 całe jajka
1 żółtko
50 ml. mleka
25 g. świeżych drożdży
1 łyżka wódki lub spirytusu
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie;

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i całego mleka zrobić rozczyn i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać, dodać jajka,przeciśnięte przez praskę ziemniaki, pozostały cukier, wódkę i wyrośnięty rozczyn. Dokładanie wyrobić mikserem i pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać kółka o dowolnej średnicy np.szklanką. Można je nadziewać dżemem lub powidłami śliwkowymi, albo smażyć bez nadzienia. Gotowe pączki ponownie odstawić na stolnicę oprószoną mąką na około 30-40 minut. Pączki smażyć na niezbyt gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty z jednej strony, aby nie były w środku surowe. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *