Składniki:

 

2 łyżeczki żelatyny

1 laska wanilii

50 dag. śmietany kremówki

7,5 dag. cukru

50 dag. truskawek

2-3 łyżki miodu Np. lawendowego

1-2 łyżki soku cytrynowego

listki mięty do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała. Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Strączek oraz rdzeń wanilii dodać do śmietany. Wsypać cukier i podgrzać. Wyjąć strączek wanilii, a do ciepłej śmietany dołożyć żelatynę i mieszać, aż się całkiem rozpuści. Śmietanę rozlać do 4 szklaneczek (150 ml.). Wstawić je na noc do lodówki. Pokroić w plasterki 1/4 truskawek. Pozostałe zmiksować na gładko z miodem i przyprawić sokiem z cytryny. Nieco sosu nalać do szklaneczek z deserem, resztę sosu serwować osobno w sosjerce. Przed podaniem deser ozdobić plasterkami truskawek listkami mięty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *