Składniki:
2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
50 dag. śmietany kremówki
7,5 dag. cukru
50 dag. truskawek
2-3 łyżki miodu Np. lawendowego
1-2 łyżki soku cytrynowego
listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała. Laskę wanilii rozciąć, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Strączek oraz rdzeń wanilii dodać do śmietany. Wsypać cukier i podgrzać. Wyjąć strączek wanilii, a do ciepłej śmietany dołożyć żelatynę i mieszać, aż się całkiem rozpuści. Śmietanę rozlać do 4 szklaneczek (150 ml.). Wstawić je na noc do lodówki. Pokroić w plasterki 1/4 truskawek. Pozostałe zmiksować na gładko z miodem i przyprawić sokiem z cytryny. Nieco sosu nalać do szklaneczek z deserem, resztę sosu serwować osobno w sosjerce. Przed podaniem deser ozdobić plasterkami truskawek listkami mięty.