PARÓWKI ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI

 

Składniki:

1 kg cienkich parówek

1 kg pieczarek

30 dag. żółtego sera

1-2 cebule

2-3 łyżki masła

1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziołowej, Np. prowansalskiej włoskiej  staropolskiej

1 łyżka oleju

sól

pieprz

Wykonanie:

Pieczarki umyć pokroić na cząstki lub grube plasterki .Usmażyć na maśle sklarowanym ,osobno zeszklić cebulę pokrojoną w plasterki, wymieszać z pieczarkami i ziołami doprawić sola i pieprzem .Pokrojone parówki w plasterki lekko podsmażyć na patelni teflonowej w naczyniu żaroodpornym lub  innym rondlu wysmarowanym masłem przekładać warstwami pieczarki i parówki, posypać startym serem. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze200-220 C. Potrawę podawać z pieczywem lub ziemniakami z wody i sałatą z sosem winegret.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *