Składniki:
1 kg cienkich parówek
1 kg pieczarek
30 dag. żółtego sera
1-2 cebule
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziołowej, Np. prowansalskiej włoskiej staropolskiej
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Pieczarki umyć pokroić na cząstki lub grube plasterki .Usmażyć na maśle sklarowanym ,osobno zeszklić cebulę pokrojoną w plasterki, wymieszać z pieczarkami i ziołami doprawić sola i pieprzem .Pokrojone parówki w plasterki lekko podsmażyć na patelni teflonowej w naczyniu żaroodpornym lub innym rondlu wysmarowanym masłem przekładać warstwami pieczarki i parówki, posypać startym serem. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze200-220 C. Potrawę podawać z pieczywem lub ziemniakami z wody i sałatą z sosem winegret.