PASZTECIKI DO BARSZCZYKU NELI

Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

5 dag.świeżych drożdży

2 całe jajka

25 dag.margaryny

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

sól

 

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże ze śmietaną, jajka i sól. Zarobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny by ciasto podrosło.

Farsz:

60 dag.mielonego gotowanego mięsa mieszanego

1 cebula

1 jajko

2 płaskie łyżki tartej bułki

sól

pieprz

majeranek do smaku

1 żółtko

Wykonanie:

Ciasto cienko rozwałkować, ułożyć wałek z farszu, zrolować. Pokroić. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia składaniem do dołu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piecz na złoty kolor. 25 30 minut w temperaturze 180 C. Podawać z czerwonym barszczykiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *