Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
5 dag.świeżych drożdży
2 całe jajka
25 dag.margaryny
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
sól
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże ze śmietaną, jajka i sól. Zarobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny by ciasto podrosło.
Farsz:
60 dag.mielonego gotowanego mięsa mieszanego
1 cebula
1 jajko
2 płaskie łyżki tartej bułki
sól
pieprz
majeranek do smaku
1 żółtko
Wykonanie:
Ciasto cienko rozwałkować, ułożyć wałek z farszu, zrolować. Pokroić. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia składaniem do dołu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piecz na złoty kolor. 25 30 minut w temperaturze 180 C. Podawać z czerwonym barszczykiem.