Składniki:
40 dag.
1 kajzerka
1 cebula
2 łyżkach oleju
1 całe jajko
sól
pieprz
słodka sproszkowana papryka
Wykonanie:
Ugotowane mięso zmielić na drobnym sicie razem z namoczona i odciśniętą bułką i zeszkloną cebulką na 2 łyżkach oleju . Przełożyć do miski, dodać jajko i przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki,bo zimne pęka i trudno się wałkuje. Blat podsypać mąką i odciąć pasek ciasta o szerokości 10 cm. Rozwałkować na 4 mm. Wzdłuż paska układać farsz i zwijać delikatnie jak roladę.Pociąć na 4 cm. kawałki.Lekko spłaszczyć dłonią. Przed włożeniem do piekarnika posmarować każdy rozbełtanym żółtkiem. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200C. Najbardziej smakują ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu.