Składniki:
1 kg. gęsich wątróbek
25 dag. słoniny
10 dag pieczarek
1 duża cebula
1 szklanka mleka
3 łyżki rosołu
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki kwiatu muszkatołowego (lub gałki)
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól
pieprz
Wykonanie:
Obrane z błon gęsie wątróbki namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle. Pokroić w drobną kostkę pieczarki, cebulę i połowę słoniny. Resztę słoniny pokroić w cienkie plastry, połowę ułożyć na dnie rondla, na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę, a na wierzchu pieczarki podduszone z cebulą. Podlać rosołem, dusić około 45 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie przepuścić wszystko dwukrotnie przez maszynkę i przetrzeć przez sitko. Dodać sol, pieprz, ziele i gałkę, dokładnie wymieszać. Napełnić pasztetem małe żaroodporne foremki (kokilki), wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 25 minut.