PASZTET STRASBURSKI

Składniki:

 

1 kg. gęsich wątróbek

25 dag. słoniny

10 dag pieczarek

1 duża cebula

1 szklanka mleka

3 łyżki rosołu

1  łyżeczka masła

1/2 łyżeczki kwiatu muszkatołowego (lub gałki)

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Obrane z błon gęsie wątróbki namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle. Pokroić w drobną kostkę pieczarki, cebulę i połowę słoniny. Resztę słoniny pokroić w cienkie plastry, połowę ułożyć na dnie rondla, na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę, a na wierzchu pieczarki podduszone z cebulą. Podlać rosołem, dusić około 45 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie przepuścić wszystko dwukrotnie przez maszynkę i przetrzeć przez sitko. Dodać sol, pieprz, ziele i gałkę, dokładnie wymieszać. Napełnić pasztetem małe żaroodporne foremki (kokilki), wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 25 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *