Składniki:
1 kurczak
3 marchewki
2 pietruszki
seler
30 dag .wątróbki drobiowej sparzonej
40 dag boczku wędzonego
1czerstwa bułka namoczona w mleku
natka pietruszki
2 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1łyżeczka majeranku
3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw
sól
pieprz
1/4 szklanki rosołu
20 dag .boczku wędzonego do formy
Składniki:
Chrzan z jajkiem:
18 dag chrzanu
1jajko
3 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
Kurczaka ugotuj z warzywami. Mięso oddziel od kości. Przepuść 2 razy przez maszynkęz warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką. Wbij jajka. Dodaj przyprawy. Wymieszaj. Dolej rosół z gotowania kurczaka tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Dno foremki wyłóż plastrami boczku, nałóż masę pasztetową, na wierzchu ułóż plastry boczku. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 C. Podawaj z chrzanem.
Wykonanie:
Chrzan z jajkiem:
Świeży tarty chrzan (może być ze słoiczka) połącz z posiekanym jajkiem na twardo, śmietaną i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.