Składniki:

1 kurczak

3 marchewki

2 pietruszki

seler

30 dag .wątróbki drobiowej sparzonej

40 dag boczku wędzonego

1czerstwa bułka namoczona w mleku

natka pietruszki

2 jajka

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka imbiru

1łyżeczka majeranku

3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw

sól

pieprz

1/4 szklanki rosołu

20 dag .boczku wędzonego do formy

Składniki:

Chrzan z jajkiem:

18 dag chrzanu

1jajko

3 łyżki śmietany

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

Wykonanie:

Kurczaka ugotuj z warzywami. Mięso oddziel od kości. Przepuść 2 razy przez maszynkęz warzywami, wątróbką,  boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką. Wbij jajka. Dodaj przyprawy. Wymieszaj. Dolej rosół z gotowania kurczaka  tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Dno foremki wyłóż plastrami boczku, nałóż masę pasztetową, na wierzchu ułóż plastry boczku. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 C. Podawaj z chrzanem.

Wykonanie:

Chrzan z jajkiem:

 Świeży tarty chrzan (może być ze słoiczka) połącz z posiekanym jajkiem na twardo, śmietaną i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *