Peklowanie to jeden ze sposobów utrwalania mięsa, wykorzystujący saletrę spożywczą oraz przyprawy. Czas peklowania zależy od wielkości kawałków mięsa. Ogólnie zakłada się 3 dni
na 1 kg mięsa.
Szynkę 2-kilogramową pekluje się 6 dni.
Po zapeklowaniu mięso moczy się w zimnej wodzie 2 godziny.
Peklowanie mieszane Łączy w sobie peklowanie suche nacieranie mięsa mieszanką przypraw
z mokrym zalewanie mięsa zalewą peklującą.
Na 2,5 kg. mięsa potrzebować będziemy:
1i1/2 litra przegotowanej wody
12 łyżek soli
1i1/2 łyżeczki saletry spożywczej
2 łyżki cukru
oraz grubo rozdrobnione w moździerzu przyprawy:
tymianek
majeranek
ziele angielskie
jałowiec
cząber
kolendra,
bazylia
1 łyżeczka bazylii
2-3 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
Przyprawy wymieszać z cukrem. Z wody, soli i saletry przygotować roztwór. Około 1/2 szklanki roztworu wstrzykujemy w mięso (25-30 nakłuć). Następnie mięso nacieramy mieszanką przypraw.Układamy w garnku, zalewamy resztą zalewy, przyciskamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce.