Peklowanie to jeden ze sposobów utrwalania mięsa, wykorzystujący saletrę spożywczą oraz przyprawy. Czas peklowania zależy od wielkości kawałków mięsa. Ogólnie zakłada się 3 dni

na 1 kg mięsa.

Szynkę 2-kilogramową pekluje się 6 dni.

Po zapeklowaniu mięso moczy się w zimnej wodzie 2 godziny.

Peklowanie mieszane Łączy w sobie peklowanie suche nacieranie mięsa mieszanką przypraw

z mokrym zalewanie mięsa zalewą peklującą.

Na 2,5 kg. mięsa potrzebować będziemy:

1i1/2 litra przegotowanej wody

12 łyżek soli

1i1/2 łyżeczki saletry spożywczej

2 łyżki cukru

oraz grubo rozdrobnione w moździerzu przyprawy:

tymianek

majeranek

ziele angielskie

jałowiec

cząber

kolendra,

bazylia

1  łyżeczka bazylii

2-3 liście laurowe

2-3 ząbki czosnku

Przyprawy wymieszać z cukrem. Z wody, soli i saletry przygotować roztwór. Około 1/2 szklanki roztworu wstrzykujemy w mięso (25-30 nakłuć). Następnie mięso nacieramy mieszanką przypraw.Układamy w  garnku, zalewamy resztą zalewy, przyciskamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *