Składniki:
1/2 kg. pieczarek małych lub średnich
1 cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
½ szklanki wytrawnego wermutu
Wykonanie:
Pieczarki czyścimy i jeśli są średniej wielkości kroimy je na pół. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy ją na oleju i przekładamy na miseczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez 4 minuty, na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Całość podlewamy wermutem i dusimy pieczarki, aż wermut w połowie odparuje. Na tym etapie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczarki dusimy jeszcze przez 2 minuty. Powinien powstać delikatny sos w niewielkiej ilości. Pieczarki podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.