Składniki:

1/2 kg. pieczarek małych lub średnich

1 cebula

3 ząbki czosnku

natka pietruszki

sól

pieprz

1 łyżka oleju

2 łyżki masła

1 łyżka śmietany

½ szklanki wytrawnego wermutu

Wykonanie:

Pieczarki czyścimy i jeśli są średniej wielkości kroimy je na pół. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy ją na oleju i przekładamy na miseczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez 4 minuty, na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Całość podlewamy wermutem i dusimy pieczarki, aż wermut w połowie odparuje. Na tym etapie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczarki dusimy jeszcze przez 2 minuty. Powinien powstać delikatny sos w niewielkiej ilości. Pieczarki podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *