Składniki:
1.5 kg. cielęciny z udźca bez kości
sok z połowy cytryny
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
4-5 ząbków czosnku
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki mięty
sól
Wykonanie:
Umyte mięso ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, po czym natrzeć czosnkiem zmiażdżonym z solą, skórką otartą z cytryny i ziołami, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Brytfannę wysmarować smalcem, ułożyć mięso, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1.5 godziny często skrapiając winem i polewając wytworzonym sosem.