Składniki:
1i1/2 kg. mięsa wieprzowego na pieczeń (najlepiej łopatki lub szynki)
3 ząbki czosnku
4 cebule
1 duży keczup 750 g. łagodny
1 duży pikantny750g. keczup ostry
2 łyżki oleju
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna do mięs
Wykonanie:
Mięso umyj, osusz. Potnij na 1 cm. plastry, nie rozcinając do końca. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Natrzyj mięso, posyp solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną do mięs. Cebulę obierz,pokrój na plasterki, włóż między płaty mięsa Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż mięso, zalej keczupami tak, by całe mięso było nimi dokładnie przykryte. Naczynie przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury. 200 C. Piecz około półtorej godziny. Podawaj Np. z pyzami.