PIECZEŃ Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI

Składniki:

1,2  kg schabu środkowego bez kości

4 ząbki czosnku

duży pęczek świeżej bazylii

1 cebula

1 łyżka masła

1 czerstwa kajzerka

2 łyżki oleju

4 -5 pomidorów

 sól

 pieprz

Wykonanie:

Schab natrzeć 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Włożyć na 4 -8 godzin do lodówki.

Bazylię opłukać, dokładnie osuszyć, oberwać listki. Cebulę obierać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obierać, posiekać. Zmiksować z bazylią i pokruszonym miękiszem

bułki. Wymieszać z cebulą, doprawić. Schab naciąć na górze wzdłuż w 3 miejscach. Nacięcia wypełnić przygotowanym farszem. Mięso obwiązać bawełnianym sznurkiem, by zachowało kształt.

Pomidory obierać, pokroić w kostkę. Żaroodporne naczynie natłuścić olejem, na dno wsypać pomidory ułożyć na nim schab. Skropić  olejem,   przykryć .Piecz ok. 75 min w temp. 200. C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *