PIECZONA PAPRYKA W OLEJU

Składniki:

 

2 kg. papryki

olej

pieprz ziarnisty czarny

czosnek

 

Wykonanie:

Paprykę umyć w całości i dokładnie osuszyć.Piekarnik nagrzać do 200 C. włączyć górną grzałkę na grill. Paprykę ułożyć na ruszcie i wsunąć do piekarnika pod grzałkę i piecz 30 minut. Po 15 minutach paprykę odwrócić na drugą stronę,żeby równomiernie się opiekła.Paprykę wyjąć i włożyć do papierowej lub plastikowej torby,zamknąć szczelnie i odstawić,żeby papryka się zaparzyła.Letnią paprykę wyjąć,obierać (nad miską,ze względu na wyciekający sok) ze skórki i nasion.Sok z papryki przecedzić przez sitko i wykorzystać do zupy lub sosu.Można też sok wlać do słoików,zapasteryzować i wykorzystać później.Paprykę pokroić na płaty i wkładać do słoiczków. Do każdego słoiczka dodać po 2 pokrojone ząbki czosnku i kilka ziarenek pieprzu czarnego.Do słoików wlać olej uważać żeby nie było pęcherzyków powietrza.Zakręcić słoiczki,wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką i wlać zimnej wody do 3/4 wysokości słoiczków.Pasteryzować w temperaturze 85 C. po zagotowaniu woda powinna tylko pyrkać przez 20 minut. Słoiczki wyjąć i po ostygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu. Po wyłożeniu na talerz,paprykę można lekko posolić i skropić sokiem z cytryny dla lepszego smaku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *