Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
30 dag. pieczarek
1cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka śmietany
1 łyżka oleju
1yżka masła
1/2 łyżki mąki
1 żółtko
sól
pieprz
Składniki:
Pieczarki drobno kroję. Cebulę obieram i siekam. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę, dodaję pieczarki i podduszam. Masło rozpuszczam w garnuszku, oprószam mąką, zasmażam. Mieszając rozprowadzam śmietaną. Dodaję grzyby z cebulką i posiekaną natkę, chwilę duszę, doprawiam solą i pieprzem, odstawiam do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowuję, szklanką wycinam krążki, układam farsz, zalepiam brzegi. Pierożki układam na blasze, smaruję rozmąconym z wodą żółtkiem, piekę 30 minut w temperaturze 180 C. Podaję na ciepło lub na zimno do czerwonego barszczu.