PIECZONE PASZTECIKI

Składniki:

 

1 opakowanie ciasta francuskiego

30 dag. pieczarek

1cebula

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka śmietany

1 łyżka oleju

1yżka masła

1/2 łyżki mąki

1 żółtko

sól

pieprz

 

Składniki:

 

Pieczarki drobno kroję. Cebulę obieram i siekam. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę, dodaję pieczarki i podduszam. Masło rozpuszczam w garnuszku, oprószam mąką, zasmażam. Mieszając rozprowadzam śmietaną. Dodaję grzyby z cebulką i posiekaną natkę, chwilę duszę, doprawiam solą i pieprzem, odstawiam do ostygnięcia.  Ciasto rozwałkowuję, szklanką wycinam krążki, układam farsz, zalepiam brzegi. Pierożki układam na blasze, smaruję rozmąconym z wodą żółtkiem, piekę 30 minut w temperaturze 180 C. Podaję na ciepło lub na zimno do czerwonego barszczu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *