Składniki :
1 duża pierś z kurczaka,
przyprawa gyros,
0,6 kg ziemniaków,
pomidory, oliwki, brokuł, sos czosnkowy
2 łyżki śmietany,
2 łyżki majonezu,
szczypta cukru
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie, około 10 min. Włączamy piekarnik, rozgrzewamy do temp. około 180* C. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 30 min. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Smażymy. Przygotowujemy sos czosnkowy. Śmietanę łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na jakiś czas. Gotujemy brokuł w osolonej wodzie. Pomidory kroimy w kostkę. Wykładamy na talerze, polewamy sosem.