Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

1 i 1/2  kostki margaryny

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2-3 łyżki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

Owoce:

2 szklanki owoców mogą być maliny, jeżyny ,jagody

Masa:

3  jogurty greckie po 400 g. lub  zamiast jogurtów można użyć śmietany 18%

5 białek

1 i 1/4 szklanki cukru

2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)

1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier, dodajemy margarynę to wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażalnika a drugą część ciasta wykładamy na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą .

Masa:

Białka ubijamy i dodajemy cukier, wsypujemy budynie, proszek do pieczenia, oraz mąkę ziemniaczaną.Na koniec dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy łyżką, aby piana nie opadła.Masę wylewamy na ciasto, rozkładamy owoce.Na wierzch trzemy resztę ciasta na grubej tarce.. Pieczemy45- 50 minut w 180C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *