Składniki:

1  kg. surowego boczku

10-12 goździków

2 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sol

pieprz

dodatkowo:

20 dag fasolki szparagowej

15 dag dymki

30 dag. krojonych pomidorów bez skórki

Wykonanie:

 Rozgrzać piekarnik do 180  C. Boczek oczyścić, naciąć skórkę w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem. W przecięcia włożyć goździki i listki laurowe. Boczek włożyć do brytfanny, dodać pokrojony w plastry czosnek i podlać wodą. Piecz odkryty 20 minut. Następnie przykryć i piecz około 30 minut podlewając wodą. Na koniec odkryć na 15 minut by się zezłocił. 10 min przed końcem dodać obgotowaną w osolonej wodzie fasolkę, pomidory i dymkę, doprawić solą i pieprzem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *