składniki;

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag. miodu
4 jajka
3 czubate łyżeczki kawy mielonej
1 łyżka masła
2 łyżeczki przyprawy do pienika
1 łyżeczka sody oczyszczone

Wykonanie;

Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Miód rozgrzewamy, zalewamy kawą, gotujemy i studzimy. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy masło i ucieramy dalej dodajemy na przemian mąkę oraz kawę z miodem. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z resztą składników. Formę 26×13 cm. wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 50-60 minut w temperaturze 170 C.Po upieczeniu piernik można polać polewą czekoladową .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *