Składniki;

Biszkopt:

6 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
2 płaskie łyżki kakao

Wykonanie;

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać stopniowo cukier i dodawać po jednym żółtku, następnie dolać olej i krótko ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Piekarnik nagrzać do 180C. biszkopt wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut, wystudzić. Przekroić na dwa równe blaty.

Krem budyniowy:

500 ml. mleka
2 budynie bez cukru waniliowego
5 łyżek cukru
22 dag. masła

Wykonanie;

Budynie ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu używając przy tym tylko 1/2 litra mleka. Budyń ostudzić tak, aby był całkowicie zimny. Wierzch przykryć folią lub talerzem, żeby nie powstała skórka. Masło utrzeć na puszystą masę i ciągle ucierając dodawać po łyżce ziemnego budyniu.

Sernik:

60 dag. trzykrotnie zmielonego sera białego
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
11 dag. miękkiego masła

Wykonanie;

Masło utrzeć z cukrem, pomału dodawać po łyżce sera,i po jednym jajku, a na koniec wsypać budyń w proszku wymieszać. Upiec w tej samej blaszce co biszkopty używając papieru do pieczenia Pieczemy przez około 35 minut,w 180C. aż sernik się zetnie i lekko zarumieni.

Nasączenia biszkoptów:

70 g. wody
3 dag.cukru
2 łyżki rumu

Wykonanie;

Wszystkie składniki razem wymieszać.

Warstwa truskawkowa:

60 dag. truskawek
2 galaretki truskawkowe

Wykonanie;

Truskawki pokroić w kostkę .Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody rozmieszać i wstawić do lodówki.

Ułożenie ciasta;

Na spód układamy blat biszkoptu, nasączamy lekko. Rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Sernik najlepiej dobrze schłodzony zsunąć delikatnie z papieru do pieczenia prosto na ciasto, trzeba to robić delikatnie, aby nie popękał. Na sernik rozsmarować warstwę kremu i ułożyć świeże truskawki. Na truskawki wylać tężejąca galaretkę. Warstwa galaretki będzie cieniutka, więc w miarę postarać się ją rozłożyć równomiernie. Na galaretkę wyłożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć lekko i zostawić trochę kremu rozsmarować cienko ,na wierzch tej masy dać polewę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce najlepiej noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *