Składniki;
Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
2 płaskie łyżki kakao
Wykonanie;
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać stopniowo cukier i dodawać po jednym żółtku, następnie dolać olej i krótko ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Piekarnik nagrzać do 180C. biszkopt wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut, wystudzić. Przekroić na dwa równe blaty.
Krem budyniowy:
500 ml. mleka
2 budynie bez cukru waniliowego
5 łyżek cukru
22 dag. masła
Wykonanie;
Budynie ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu używając przy tym tylko 1/2 litra mleka. Budyń ostudzić tak, aby był całkowicie zimny. Wierzch przykryć folią lub talerzem, żeby nie powstała skórka. Masło utrzeć na puszystą masę i ciągle ucierając dodawać po łyżce ziemnego budyniu.
Sernik:
60 dag. trzykrotnie zmielonego sera białego
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
11 dag. miękkiego masła
Wykonanie;
Masło utrzeć z cukrem, pomału dodawać po łyżce sera,i po jednym jajku, a na koniec wsypać budyń w proszku wymieszać. Upiec w tej samej blaszce co biszkopty używając papieru do pieczenia Pieczemy przez około 35 minut,w 180C. aż sernik się zetnie i lekko zarumieni.
Nasączenia biszkoptów:
70 g. wody
3 dag.cukru
2 łyżki rumu
Wykonanie;
Wszystkie składniki razem wymieszać.
Warstwa truskawkowa:
60 dag. truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie;
Truskawki pokroić w kostkę .Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody rozmieszać i wstawić do lodówki.
Ułożenie ciasta;
Na spód układamy blat biszkoptu, nasączamy lekko. Rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Sernik najlepiej dobrze schłodzony zsunąć delikatnie z papieru do pieczenia prosto na ciasto, trzeba to robić delikatnie, aby nie popękał. Na sernik rozsmarować warstwę kremu i ułożyć świeże truskawki. Na truskawki wylać tężejąca galaretkę. Warstwa galaretki będzie cieniutka, więc w miarę postarać się ją rozłożyć równomiernie. Na galaretkę wyłożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć lekko i zostawić trochę kremu rozsmarować cienko ,na wierzch tej masy dać polewę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce najlepiej noc.