Składniki;

3 szklanki mąki poznańskiej
1 i 1/4 szklanki cukru
3 jajka
3/4 szklanki miodu
1 szklanka śmietany 18 %
20 dag .margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao

1/4 łyżeczki i proszku do pieczenia

 

Polewa:

 

25 dag. margaryny

1 szklanka cukru kryształu(250 ml.)

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

 

 

Wykonanie;

 

Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodać żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą i proszkiem, kakao i przyprawą do piernika . Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wyląc do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C. 60 minut.Po upieczeniu ciasto wyjąc z keksówki przestudzić i polać polewą.

 

Polewa;

 

Składniki dokładnie wymieszać i zagotować. Polać ciasto polewą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *