Składniki;
3 szklanki mąki poznańskiej
1 i 1/4 szklanki cukru
3 jajka
3/4 szklanki miodu
1 szklanka śmietany 18 %
20 dag .margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
1/4 łyżeczki i proszku do pieczenia
Polewa:
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru kryształu(250 ml.)
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
Wykonanie;
Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodać żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą i proszkiem, kakao i przyprawą do piernika . Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wyląc do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C. 60 minut.Po upieczeniu ciasto wyjąc z keksówki przestudzić i polać polewą.
Polewa;
Składniki dokładnie wymieszać i zagotować. Polać ciasto polewą.