Składniki:
2 szklanki zsiadłego mleka (może być też maślanka)
? szklanki oleju
2 łyżki dżemu (np. czarna porzeczka, wiśnia niezbyt słodkiego)
? szklanki cukru
2 łyżki kakao
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 przyprawa do piernika
1/2 szklanki bakalii: rodzynki, orzechy lub inne bakalie według własnego uznania
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem miksujemy, dodajemy bakalie i mieszamy Tak zamieszane ciasto wylewamy na blaszkę około 25×35 cm. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy około 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po ostudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.
Polewa
2 łyżki śmietany
1? łyżki kakao
1 łyżka cukru
? łyżki masła lub margaryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki podgrzewamy razem na ogniu mieszając do rozpuszczenia i połączenia, chwilkę gotujemy, aż polewa troszkę zgęstnieje będzie miała konsystencję śmietany. Pilnujemy, aby nie przypaliła się, ciągle mieszamy.