Składniki:
Ciasto:
80 dag. mąki krupczatki
8 jajek
50 dag. miodu
2 szklanki cukru pudru
20 dag. masła
1 łyżka proszku do pieczenia
1i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka posiekanych migdałów
2 łyżki pokrojonej drobno skórki pomarańczowej
Składniki:
Polewa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 kieliszek koniaku
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem dodając po 1 żółtku i stale ucierając włożyć miód, przyprawę korzenną i mąkę. Pod koniec ucierania dodać pianę z białek, proszek do pieczenia i bakalie. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wysmarowane tłuszczem foremki napełnić ciastem do połowy wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut.
Wykonanie:
Polewa:
Składniki polewy (poza koniakiem) rozpuścić w rondelku i stale mieszając doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze około 5 minut. Odstawić rondelek z ognia, wlać koniak. Gdy piernik przestygnie, polać go polewą i zostawić w chłodnym miejscu .