Składniki:

 

Ciasto:

 

 80 dag. mąki krupczatki

8 jajek

50 dag. miodu

2 szklanki cukru pudru

20 dag. masła

1 łyżka proszku do pieczenia

1i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka posiekanych migdałów

2 łyżki pokrojonej drobno skórki pomarańczowej

 

Składniki:

 

Polewa:

 

1 kostka masła

1 szklanka cukru

4 łyżki kakao

2 łyżki wody

1 kieliszek koniaku

 

Wykonanie:

 

Utrzeć masło z cukrem dodając po 1 żółtku i stale ucierając  włożyć miód, przyprawę korzenną  i mąkę. Pod koniec ucierania dodać pianę z białek, proszek do pieczenia  i bakalie. Delikatnie, ale dokładnie  wymieszać. Wysmarowane tłuszczem foremki napełnić ciastem do połowy  wysokości. Wstawić do nagrzanego  piekarnika. Piec około 60 minut.

 

Wykonanie:

Polewa:

 

Składniki polewy (poza koniakiem) rozpuścić w rondelku i stale mieszając doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze około 5 minut. Odstawić rondelek z ognia, wlać koniak. Gdy piernik  przestygnie, polać go polewą i zostawić w chłodnym miejscu .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *